Fiyapı iflas erteleme talebiyle mahkemeye başvurdu!

 

2000’li yılların ortasında konut sektörüne büyük bir hızla giren Fi Yapı, bugüne kadar binlerce konuttan oluşan projeler geliştirdi. İki yılı aşkın süredir, özellikle Esenyurt bölgesinde yaşanan imar sorunlarından gelişen mali bir darboğazla boğuşan Fi Yapı, vergi daireleri, SGK ve diğer borçlu olduğu kişilerin uygulattığı haciz kararı ile de yüz yüze kalmıştı. Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan’ın kurtuluş olarak satılığa çıkardığı söylenen Garip Ada’da da hacizler olduğu, Hürriyet gazetesinin haberiyle ortaya çıkmıştı.

Patronu çok uğraşmıştı

"Fiyapı iflas etti, ediyor" söylentilerinin daha ilk çıkmaya başladığı zamanlardan beri sık sık basına açıklama yapan Fiyapı'nın patronu Fikret İnan hakkındaki iddiaları önce bir basın toplantısıyla cevaplamaya karar vermiş, sonrasında bu basın toplantısını ertelemişti. Daha sonra Anadolu Ajansı aracılığıyla kamuoyuna "Mühürler kaldırıldığı andan itibaren işlerimi tamamlarım" mesajını veren İnan, en son Bloomberg HT'ye konuk olmuş ve Eylül 2012 sonuna kadar sorunlarını çözeceğini açıklamıştı.

İşte Fikret İnan'ın Bloomberg HT'ye konuk olduğu o program

http://www.youtube.com/watch?v=6BKGxnjp3ZU 10 Eylül’de başvurdu Hürriyet gazetesinden Sefer Levent’in haberine göre Kadıköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 10 Eylül’de 2012/1139 dosya numarası ile başvuran Fi Yapı 27 ayı kapsayan bir iyileştirme planı sundu. 17 Eylül günü mahkeme sunulan 45 sayfalık bilirkişi raporunda, şirketin sunduğu iyileştirme planının uygulanabilir olduğu rapor edildi. Bilirkişi raporunun mahkemeye sunulduğu gün, mahkemeden de tedbir kararı çıktı. Böylece Fi Yapı, alacaklılarına karşı rahat bir nefes almış oldu.

Üç kişilik kayyum atandı

Aynı kararla Fi Yapı’nın başına Ahmet Serdar Kıyat, Mehmet Ali Güldal ve Yurdakul Tuncer’den oluşan üç kişilik kayyum heyeti atandı. Firmanın talebi üzerine alacaklı bir şirketin müsadere ettiği Porsche, Jeep, Peugeot marka üç lüks otomobil ile bir otobüsün yeddi emin olarak Fi Yapı’ya devrine karar verildi. Fi Yapı mahkemeden ayrıca elektrik, su ve telefon paralarının da bir süre talep edilmemesini istese de mahkeme bu talebi reddetti.

Müşterilere 500 milyon TL borçlu

Bilirkişinin hazırladığı raporda Fi Yapı’nın toplam varlığı 580 milyon 947 bin TL, toplam borçları 588 milyon 275 bin TL olarak açıklanırken, bu borçların 500 milyon TL’lik kısmının müşterilerden alınan avanslardan oluştuğu öğrenildi. 2011 yılında 65 milyon dolar zarar açıklayan Fi Yapı’nın borca batıklık durumu ise 7,3 milyon TL olarak hesaplandı. İlk celse 2 Ekim’de Şirketin iflas ertelemeye ilişkin tedbir kararı alması ile birlikte, alacaklı kurum ve kişiler; şirkete ilişkin aldırdıkları haciz kararlarını uygulayamayacak. Bir başka ifade ile haczedilen varlıklar satılamayacak. Alacaklılar yeni haciz kararı da aldırılamayacak ancak alacaklı sırasına müdahil olabilecek. Bu durum şirkete yarım kalan projelerini bitirme olanağı sağlayacak. Ancak teslim edilmeyi bekleyen 5 bin konutun tamamlanması için gerekli finans gücünün sağlanıp sağlanamayacağı henüz belirsiz durumda. Alacaklı şirketlerin de müdahil olmaya başladığı davanın ilk celsesi 2 Ekim’de görülecek. Alacaklı şirketlerin itiraz başvurularında, iflas erteleme talebinin kötü niyet taşıdığı, alacaklılara karşı zaman kazanma amacı taşıdığı vurgusu öne çıkıyor.

İflas erteleme nedir?

İflas erteleme, mali durumu bozulan şirket ve kooperatiflerin sermayesinin korunması için gerekli tedbirlerden birisi olarak Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 377’nci ve İcra-İflas Kanunu’nun 179’uncu maddesinde düzenleniyor. Mahkeme, şirketin mali durumunun düzeltilmesini mümkün görürse yönetim kurulu veya bir alacaklının talebi sonucunda iflas erteleme kararı verebiliyor. İflas erteleme sonucunda borçlu firma normal faaliyetlerine devam edebiliyor. Kamu alacağı ve SGK primleri dahil hiçbir yasal takip yapılamıyor. Mahkeme, atanan kayyumun verdiği raporlara göre iflas erteleme süresini sona erdirebildiği gibi, 4 yıla kadar uzatabiliyor veya firmanın iflasına karar veriyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıPaşabahçe Tekel arazisi artık resmen Torunlar’ın
    Sonraki yazıBin Ladin Group Şile ve Sancaktepe’de arazi bakıyor!
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.